Sarjaennakko: ​Oilers kohtaa F-liigan puolivälierissä Classicin
Julkaistu: 15.03.2023 15.00

Sarjaennakko: ​Oilers kohtaa F-liigan puolivälierissä Classicin

Joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä sitten kevään 2021 finaalien


F-liigan runkosarjan päätyttyä puolivälierien joukkueet valikoitiin välittömästi viimeisen runkosarjakierroksen jälkeen. Sarjakärki KrP valitsi OLS:in, TPS Indiansin ja Happee SPV:n. Neljänneksi runkosarjassa jääneelle Classicille ei jäänyt valinnan varaa, sillä ainoastaan Oilers jäi vapaaksi kärkikolmikon valintojen jälkeen.

Oilers-kapteeni Jesperi Lindfors ennakoi tulevaa puolivälieräsarjaa; ”Lähdetään hyvillä mietteillä. Päästään katsomaan missä Classic menee tällä hetkellä, ja näen että meillä on hyvät mahdollisuudet haastaa. Kahdella jalalla pitää ponnistaa ja koko ajan olla hypyllä.”

Lindfors ei anna historian tai vastustajan vaikuttaa; ”Ei ole ongelma kaivaa kiukkua keväisin, oli vastassa kuka tahansa. Lähdetään hakemaan ottelusarjasta voittoa.”

Oilersin päävalmentaja Aleksi Lammi kommentoi tulevaa vastustajaa ja puolivälieräsarjaa; ”Kuten koko lajiväki tietää niin Classic on todellinen monsterijoukkue. Viime vuodet ovat näyttäneet sen, että kärkiosaamista löytyy joka saralta. Mitään yksittäistä osa-aluetta ei tarvitse nostaa esille, sillä kokonaispaketti on heillä hyvin hallussa. Tänä vuonna heillä on kuitenkin ollut havaittavissa haasteita, ja omalla hyvällä pelaamisellamme Classic on kaadettavissa. Emme ole lähivuosina lähteneet näin samalta viivalta Classicia vastaan, ja nyt on kaikkien aikojen sauma heidän voittamisekseen.”

”Sarjassa puolustuspelaaminen ja maalivahtipeli tulevat näyttelemään isoa roolia. Joukkue, joka pystyy riisumaan vastustajan aseista, tulee voittamaan sarjan. Pallovastuu ja maalinestopelaaminen korostuu pudotuspeleissä entisestään. Sarjassa isoa roolia tulee näyttelemään ykkösviisikoiden ja -maalivahtien taisto. Viime kotikisojen maalivahtiduo kohtaa jälleen, ja meillä Kaltiainen on ollut hyvässä lennossa.”

Lammi kommentoi Classicin kohtaamista; ”Meillä on ennennäkemätön revanssihenki ja kauhea nälkä voittaa. Classic on syöttänyt meille monta vuotta kylmää patonkia. Pyritään pitämään heidän kärkiyksilönsä mahdollisimman paljon poissa pallosta, ja ollaan valmiita kyykkimään, ryynäämään ja kestämään puolustuspäässä. Olemme osoittaneet, että meistä löytyy raastomoodi, jolla pystymme pitämään oman päätymme puhtaana.

Hyvällä pelillä tulemme voittamaan Classicin. "Se vaatii meiltä onnistunutta suoritusta, mutta se on täysin meistä itsestämme kiinni. Eilen palaverissa perattiin vastustajan peliä, tänään pidetään viimeistelytreenit ja torstaina isketään.”


Oilersin runkosarja – 33 O, 19 V, 3 JAV, 4 JAH, 7 H – 67 P – Viides sija.

Oilersin kausi alkoi haastavasti, sillä syyskuussa Oilers voitti viidestä pelistä ainoastaan kaksi. Lokakuussa Oilers onnistui paremmin, sillä joukkue onnistui voittamaan viidestä ottelustaan viisi varsinaisella peliajalla. Joukkueen hyvä rekordi jatkui joulukuun alkuun saakka, jolloin Oilers onnistui voittamaan Classicin jatkoajalla. Vuoden viimeisestä kuukaudesta muodostui Oilersin kannalta karmea, sillä viidestä joulukuun ottelusta Oilers voitti vain yhden.

Vuosi 2023 alkoi ailahtelevasti, sillä Oilers onnistui voittamaan EräViikingit vasta jatkoajalla. Vuoden toinen ottelu tuotti lopulta voiton LASB:ista, mutta seuraavassa mittelössä Oilers hävisi Happeelle rangaistuslaukauksilla.

Happee-tappiota seurasi merkittävä muutos joukkueessa, sillä pitkäaikainen valmentaja Heikki Luukkonen sai väistyä päävalmentajan paikalta. Tilalle nostettu Aleksi Lammi onnistui vaativassa tilanteessa, sillä Oilers voitti seuraavat kahdeksan ottelua putkeen. Päätöskierroksilla joukkue kärsi loukkaantumishuolista, ja voittoputki katkesi Classicia vastaan kotikaukalossa.

Runkosarjan viimeisellä viikolla Oilers lähti ilman useita kärkipelaajiaan kohtaamaan KrP:ta, mutta Raholan vierasottelu tuotti tiukan 6-5 tappion. Runkosarjan viimeisessä ottelussaan Oilers onnistui kaatamaan TPS:n. F-liigan kärjen suoritustason ollessa todella korkealla, ei Oilersin kevätkausi tuottanut nousua sarjataulukossa todella hyvästä rekordista huolimatta. Syyskauden pistemenetykset vaikuttivat lopulta sarjasijoitukseen niin, että Oilers päätti runkosarjan sarjataulukon viidennelle sijalle.

Oilersin kapteeni Jesperi Lindfors kommentoi joukkueen runkosarjaa; ”Voi vähän kiukkua ottaa jokainen. Runkosarja ei mennyt meiltä nappiin, vaikka parannettiinkin loppua kohden. Saatiin viides sija mikä varmasti ansaittiin näillä esityksillä, jos mittaa koko runkosarjaa. Tämä on meidän lähtökohtamme ja lähdetään tästä ponnistamaan.”


Classicin runkosarja – 33 O, 22 V, 2 JAV, 2 JAH, 7 H – 72 P – Neljäs sija

Hallitseva mestari Classic lähti kauteen uudessa komennossa, sillä pelaajaurallaan legendan asemaan yltänyt Juha Kivilehto siirtyi valmentajan paikalle päätettyään uransa viime kevääseen. Kausi alkoi syyskuussa muuten puhtaalla pelillä, lukuun ottamatta ensimmäistä vierasottelua Jymyä vastaan, joka päättyi kotijoukkueen sensaatiomaiseen voittoon rangaistuslaukauksilla.

Lokakuun ensimmäisessä ottelussa Classic kärsi kauden toisen tappionsa, kun kotiottelu KrP:ta vastaan päättyi vierasvoittoon. KrP-tappion jälkeen Classic käänsi kurssiaan, ja yltyi peräti seitsemän ottelun voittoputkeen. Voittoputken jälkeen Classic ajautui kautensa heikoimpaan jaksoon, kun joukkue hävisi seuraavasta viidestä ottelustaan peräti neljä mukaan lukien kaksi perättäistä tappiota TPS:lle. Tappioputken jälkeen kurssi kääntyi jälleen, sillä 16 jäljellä olevasta ottelustaan Classic voitti peräti 13.

Merkittävänä tekijänä Classicin kaudessa on ollut runsaan ottelumäärän tuoma rasitus. Classicin pelaajien vahva edustus Suomen maajoukkueen riveissä kasvatti avainpelaajien kuormaa kauden aikana, samoin kuten eteneminen Suomen Cupissa ja Champions Cupissa aina finaaleihin saakka. Viime vuosien kaltaista runkosarjan dominanssia ei lopulta nähty, vaan Classic päätti runkosarjan sarjataulukon neljännelle sijalle.


Joukkueiden avainpelaajat – Oilers

Oilersin hyökkäysosasto kärsi merkittävän takaiskun harjoituskaudella, kun joukkueen parhaimmistoon lukeutuva Rasmus Kainulainen päätyi pitkälle kuntoutusjaksolle loukkaannuttuaan harjoituksissa. Kainulaisen paikan ykkösketjun laidassa otti Aaro Astala, joka pelasi todella hyvän runkosarjan ollessa lopulta pistepörssin kahdestoista tehoin 24+25=49 pelaamassaan 27 ottelussa.

Astalan lisäksi Oilersin hyökkäyksen merkittävimpiin pelaajiin lukeutuivat tuttuun tapaan Justus Kainulainen, sekä todellisen huippukauden pelannut Heikki Iiskola. Kainulainen ylsi runkosarjassa pistepörssin seitsemänneksi, ja Iiskola pörssikolmoseksi.

Puolustuksessa merkittävintä vastuuta kantoi ykkösviisikon puolustuskaksikko Matias Veikkola & Antti Suomela. Pohjoisen kaksikko olivat isossa osassa Oilersin ykkösketjun onnistumista sekä ylivoimapeliä. Maalilla valtaosan vastuusta kantoi Joonas Kaltiainen, joka pelasi valtaosan Oilersin otteluista runkosarjassa.


Joukkueiden avainpelaajat – Classic

Classicin hyökkäyspelaamisessa säkenöivimpinä yksilöinä olivat tuttuun tapaan Sami Johansson, Eemeli Salin ja Ville Lastikka. Kärkikolmikko ei kuitenkaan ollut kasassa koko runkosarjaa, sillä Salin ja Lastikka joutuivat olemaan sivussa reilun kymmenen ottelun verran. Laadukkaasta joukkueesta löytyy kuitenkin tulivoimaa myös kirkkaimpien tähtien takaa, sillä Albert Koskinen ja Oskari Heikkilä tuottivat tulosta yli pisteen per peli -tahdilla läpi runkosarjan.

Classicin puolustuksessa yleensä merkittävää roolia näytelleet maajoukkuepuolustajat Mikko Leikkanen ja Janne Lamminen kärsivät myös loukkaantumisista, sillä Leikkaselta jäi väliin 21 ottelua ja Lammiselta 11. Monipuolinen Nico Salo nähtiinkin niin puolustajan kuin hyökkääjän tontilla tarpeen vaatiessa. Isoa vastuuta puolustuksessa on saanut myös täksi kaudeksi TPS:stä Classiciin siirtynyt Toni Salminen. Maalivahtiosastolla Classic luotti pääosin maajoukkuetähti Lassi Torisevaan, joka pelasi valtaosan joukkueen otteluista.


Joukkueiden keskinäinen pudotuspelihistoria

Oilers ja Classic ovat tulleet toisilleen tutuksi historian saatossa, sillä joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä peräti 31 kertaa. Historiankirjoissa Classic on ollut niskan päällä playoff-kohtaamisissa, sillä Classic on voittanut otteluista peräti 20, ja Oilers 11.

Otteluvoittoja merkittävämpi tilasto on kuitenkin voitetut pudotuspelisarjat. Näistä ensimmäiset nähtiin keväinä 2001 ja 2002, jolloin Oilers pudotti Classicin puolivälerissä kahtena keväänä putkeen. Yhden kauden tauon jälkeen joukkueet kohtasivat jälleen keväällä 2004, kun Oilers voitti Classicin pronssiottelussa. Kevään 2005 pudotuspeleissä Classic oli vahvempi, kun tamperelaiset voittivat Oilersin pronssiottelussa ottaen samalla ensimmäisen keskinäisen pudotuspelivoiton.

Seuraavaa keskinäistä pudotuspelisarjaa saatiin odottaa kevääseen 2010 saakka, jolloin Classic pudotti Oilersin puolivälierissä. Seuraavalla kaudella Classic oli jälleen kovempi, kun joukkueet kohtasivat pronssiottelussa. Keväällä 2014 joukkueet kohtasivat ensimmäistä kertaa välierissä, joista Classic eteni jatkoon voitoin 4-1. Välieräsarjan toinen ottelu on viimeisin kerta, kun Oilers on voittanut Classicin pudotuspeleissä. Vuoden tauon jälkeen Oilers ja Classic kohtasivat ensimmäistä kertaa finaaleissa, kun Superfinaali päättyi tamperelaisten mestaruusjuhliin.

Kevään 2018 puolivälierät, kauden 2018-19 välierät sekä kevään 2021 finaalit ovat olleet Oilersille murheellisia, sillä mainitut pudotuspelisarjat ovat päättyneet kaikki Classicin hyväksi puhtaalla pelillä. Classicin pudotuspelihistoria on lähivuosina ollut todella timanttinen, sillä hallitseva mestari on tällä hetkellä kuuden mestaruuden voittoputkessa.


Puolivälierien otteluohjelma

PELI 1 – TO 16.3. 18.30 – Classic vs. Oilers @ Bläk Boks
PELI 2 – SU 19.3. 18.30 – Oilers vs. Classic @ Tapiolan Urheiluhalli
PELI 3 – MA 20.3. 18.30 – Classic vs. Oilers @ Bläk Boks
PELI 4 – KE 22.3. 18.30 – Oilers vs. Classic @ Tapiolan Urheiluhalli

Tarvittaessa:

PELI 5 – PE 24.3. 18.30 – Classic vs. Oilers @ Bläk Boks
PELI 6 – SU 26.3. 17.00 – Oilers vs. Classic @ Tapiolan Urheiluhalli
PELI 7 – TI 28.3. 18.30 – Classic vs. Oilers @ Bläk Boks


Liput otteluihin myy TikettiEsport Oilers ry

2547488-6

c/o Esport Arena

Koivu-Mankkaan tie 5, 02200 Espoo